Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Desatero správného grilování: Základ je čistota a pořádná marináda

/
  • Fotografie
    Fotografie (internal)
    21. června 2017 ● 06:00

    Patříte mezi nadšené milovnice zahradních párty a dobrot vonících kouřem? Dopřejte si nové kulinářské zážitky a vychutnejte si plnými doušky atmosféru pohody u rozpáleného grilu. Sezona je v plném proudu, tak zapojte fantazii a vyzkoušejte triky profesionálů.


  • 1.

    Jak správně nakrájet maso?

    3507568:gallery:true:true

     

    Maso určené na gril krájejte vždy přes vlákno – je to důležité kvůli tomu, aby zůstalo křehké a zachovalo si šťávu. Před grilováním ho nesolte, s tím počkejte až na talíř. 

    Jak správně vybrat maso na hamburger, vám poradíme ve videu:

    Video
    Video se připravuje ...

     Brigita Zemen

  • 2.

    Jak správně naložit maso?

    3507565:gallery:true:true

     

    Nezapomeňte maso předem naložit na několik hodin do marinády s olejem, bylinkami a kořením. Bude křehké a chutě i vůně koření se v něm krásně rozleží. Před vložením na gril ale marinádu opatrně setřete, mohla by se totiž připalovat.

  • 3.

    Jak grilovat ryby?

    3507564:gallery:true:true

     

    Ryby můžete grilovat naporcované na filety i v celku, záleží na druhu a velikosti. Nejvhodnější jsou druhy s pevným masem – losos, tuňák, pstruh, okoun. Před tepelnou úpravou rybu potřete (i zevnitř) vodou s citronovou šťávou a osušte ji. Zbavíte ji tak „zápachu“ a slizu. 

  • 4.

    Co před samotným grilováním?

    Autor: Shutterstock

     

    Grilovací rošt před každým použitím dobře očistěte a ještě zastudena potřete lehce olejem. Připravovaný pokrm se vám pak nepřilepí k mřížce. 

  • 5.

    Co používat?

    Autor: Shutterstock

    Šetrnější než příprava přímo na roštu je použít alobalovou misku. Nebo zkuste grilovací žulovou desku. Misku oceníte hlavně při přípravě masa plněného nádivkou a zeleniny.



  • 6.

    Jaký gril si pořídit?

    Autor: Shutterstock.com

    Pořiďte si vodní gril! Grily s vodní lázní, která je umístěná přímo pod připravovaným pokrmem (ten se upravuje ve směsi vodní páry, tepla a dýmu), jsou hitem. Nevznikají karcinogenní látky jako při odkapávání tuku na rozpálené uhlí. 

  • 7.

    Jak správně grilovat zeleninu?

    3507563:gallery:true:true

    Grilovat můžete spoustu druhů zeleniny. Skvělé jsou cukety, lilek, papriky, rajčata, kukuřice, cibule, pórek i kedlubny. Zeleninu nesolte a vždy ji potřete slabou vrstvou oleje, aby se nepřilepila k roštu nebo nepřipálila. Pozor, olej nesmí odkapávat!

  • 8.

    Co nepoužívat během grilování?

    Autor: Shutterstock.com

    Nikdy nepoužívejte máslo, snadno a rychle se přepaluje. Nejvhodnější jsou kvalitní rostlinné oleje (slunečnicový, olivový), s výjimkou extra panenských, ty jsou vhodné jen do studené kuchyně.



  • 9.

    Jaké náčiní používat během grilování?

    Autor: Shutterstock.com

    Vždy pracujte s grilovacím náčiním, které má dlouhé žáruvzdorné rukojeti. Gril by měl být umístěn na rovném povrchu a v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů, např. od dřevěné zahradní pergoly. 

  • 10.

    Jak udělat dezert na grilu?

    3507567:gallery:true:true

    Vynikajícím dezertem je grilované ovoce. Hrušky, banány, jablka, ananas, mango nebo broskve jsou na rošt přímo ideální. Ovoce marinujte v ovocné šťávě, ale vyzkoušet můžete i varianty s medem, skořicovým cukrem, rumem nebo likérem. Ovocné dobroty připravujte zvolna při mírnější teplotě. 

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy