VEPŘOVÁ KRKOVICE PEČENÁ S BRAMBORÁČKY
Suroviny:
• 800 g vepřové krkovice,
• 4 stroužky česneku,
• 1 větší cibule, sůl, pepř, kmín
Bramboráky: 400 g brambor, 2 vejce, 4 stroužky česneku, 1 menší cibule, 200 g hladké mouky, 100 ml smetany, vepřové sádlo – dle potřeby, majoránka, sůl, pepř, kmín
Postup:
Maso osolíme, opepříme, okmínujeme, dáme do pekáče, podlijeme vodou, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, česnek a pečeme při 180 °C za občasného přelévání doměkka.
Česnek utřeme se solí, cibuli nakrájíme na kostičky. Brambory oloupeme, nastrouháme najemno a ihned vmícháme mouku a všechny ostatní ingredience. Dle chuti dosolíme a dopepříme, případně přidáme majoránku. Vzniklé těsto naléváme na pánev s rozehřátým sádlem a smažíme dozlatova z obou stran.
PEČENÝ BŮČEK S JABLEČNÝM PYRÉ A GLAZOVANÝM ZELÍM
Suroviny
• 800 g bůčku,
• 1 středně velká cibule,
• 4 stroužky česneku, sůl, pepř
Pyré: 4 jablka, 100 g krupicového cukru, 1 citrón, 6 hřebíčků,
Zelí: 400 g čerstvého bílého zelí, 50 g krájené slaniny, 50 ml jablečného octa, 50 g třtinového cukru
Postup:
Kůži na bůčku nakrojíme na čtverečky, osolíme, opepříme, vložíme do pekáče s cibulí a česnekem, podlijeme vodou a pečeme 90 minut při 180 °C doměkka, do zlatočervené barvy.
Jablka očistíme, zbavíme jádřinců a slupky, nakrájíme na kostičky, zalijeme citrónovou šťávou, přidáme cukr a hřebíčky a vaříme doměkka. Hřebíčky vyjmeme a jablka rozmixujeme na hladké pyré.
V hrnci orestujeme slaninu, přidáme zelí nakrájené na nudličky, zalijeme octem, přidáme cukr, sůl a pod pokličkou dusíme doměkka. Poté pokličku sejmeme a vyvaříme veškerou tekutinu. Cukr necháme částečně zkaramelizovat, tím nám zelí zglazuje.