VEPŘOVÁ KRKOVICE PEČENÁ S BRAMBORÁČKY

Suroviny:

• 800 g vepřové krkovice,

• 4 stroužky česneku,

• 1 větší cibule, sůl, pepř, kmín

Bramboráky: 400 g brambor, 2 vejce, 4 stroužky česneku, 1 menší cibule, 200 g hladké mouky, 100 ml smetany, vepřové sádlo – dle potřeby, majoránka, sůl, pepř, kmín

Autor: Archiv

Postup:

Maso osolíme, opepříme, okmínujeme, dáme do pekáče, podlijeme vodou, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, česnek a pečeme při 180 °C za občasného přelévání doměkka.

Česnek utřeme se solí, cibuli nakrájíme na kostičky. Brambory oloupeme, nastrouháme najemno a ihned vmícháme mouku a všechny ostatní ingredience. Dle chuti dosolíme a dopepříme, případně přidáme majoránku. Vzniklé těsto naléváme na pánev s rozehřátým sádlem a smažíme dozlatova z obou stran.

PEČENÝ BŮČEK S JABLEČNÝM PYRÉ  A GLAZOVANÝM ZELÍM

Suroviny

• 800 g bůčku,

• 1 středně velká cibule,

• 4 stroužky česneku, sůl, pepř

Pyré: 4 jablka, 100 g krupicového cukru, 1 citrón, 6 hřebíčků,

Zelí: 400 g čerstvého bílého zelí, 50 g krájené slaniny, 50 ml jablečného octa, 50 g třtinového cukru

Autor: Archiv

Postup:

Kůži na bůčku nakrojíme na čtverečky, osolíme, opepříme, vložíme do pekáče s cibulí a česnekem, podlijeme vodou a pečeme 90 minut při 180 °C doměkka, do zlatočervené barvy.

Jablka očistíme, zbavíme jádřinců a slupky, nakrájíme na kostičky, zalijeme citrónovou šťávou, přidáme cukr a hřebíčky a vaříme doměkka. Hřebíčky vyjmeme a jablka rozmixujeme na hladké pyré.

V hrnci orestujeme slaninu, přidáme zelí nakrájené na nudličky, zalijeme octem, přidáme cukr, sůl a pod pokličkou dusíme doměkka. Poté pokličku sejmeme a vyvaříme veškerou tekutinu. Cukr necháme částečně zkaramelizovat, tím nám zelí zglazuje.