Aby nám ale dobře sloužila, je třeba věnovat právě na prahu nové sezóny zvýšenou pozornost jejich technickému stavu. Po zimě můžou být některé části zatuhlé, v motoru sekačky či pily chybí správné množství oleje, řetěz pily neběhá zrovna „jako po másle“. Při použití můžou být nepříjemné vrzavé zvuky tím méně závažným jevem, který nás při práci bude rušit a signalizovat, že něco není v pořádku. Proto před prvním použitím doporučujeme vše překontrolovat, olej dolít, namáhané mechanické části promazat.

Co se ale na tyto pomocníky nejlépe hodí? Na to jsme se zeptali ve společnosti PARAMO, která na trh dodává oleje MOGUL pro zahradní, lesní a zemědělskou techniku.

Mazací oleje pro mobilní stroje se zjednodušeně označují jako oleje automobilové, ale rozsah jejich aplikace se zdaleka neomezuje jen na mazání motorů užitkových vozů. Stěžejní roli hrají i při údržbě zemědělské, zahrádkářské a lesnické techniky. „Ošetření tohoto strojního zařízení je víc než aktuální právě na prahu zahrádkářské sezóny“, upozorňuje Luboš Krejčík, odborník v oblasti maziv.

Autor: Paramo

Společnost PARAMO, kde se vyrábí přes sto padesát druhů olejů, citlivě reaguje na společenský trend. „Hlavní slovo mají zákazníci, kteří při koupi oleje stále více preferují úspornost a šetrnost k životnímu prostředí. Například výrobek MOGUL ALFA BIO je založený na kvalitních biologicky odbouratelných olejích a zušlechťujících přísadách. Tento olej je určen zejména k mazání silně namáhaných rychloběžných řetězů všech motorových pil včetně elektrických, s výraznou ochranou proti opotřebení. Olej byl testován a doporučen i významným výrobcem motorových pil,“ podotýká Luboš Krejčík.

Uživatelé zahradní a zemědělské techniky s vysokootáčkovými čtyřdobými benzinovými a naftovými motory vyžadujícími použití celoročního motorového oleje se mohou spolehnout na MOGUL ALFA 4T. V případě malé zahradní a zemědělské techniky, která potřebuje jednostupňový motorový olej, je tou správnou volbou MOGUL ALFA. Velice dobrou ochranu proti opotřebení pro veškerá ztrátová mazání silně namáhaných řetězů, čepů, kloubů apod. zajistí MOGUL ALFA HOBBY. Nejlepší ošetření vysoce tepelně zatíženým dvoudobým motorům řetězových pil, křovinořezů či vyžínačů poskytnou polosyntetické oleje MOGUL TSF či MOGUL ALFA 2T. Plastické mazivo MOGUL LA2 je pak vhodné k mazání kluzných i valivých uložení mobilních strojů.

Pokud si sami nejsme jisti, můžeme se obrátit na autorizované servisy, nebo využít rady odborníka.

PARAMO nabízí zákazníkům oleje také pro naftové motory, mechanické převody, hydraulické systémy a mokré brzdy moderních traktorů MOGUL TRAKTOL STOU a k mazání ozubených převodů, mokrých diskových brzd MOGUL TRAKTOL UTTO.

Uvedené výrobky lze koupit v prodejní síti, u autorizovaných dealerů a v distribučních skladech PARAMO. Dále na vybraných čerpacích stanicích sítě Benzina, ve vybraných hobby marketech a v e-shopu PARAMO.