Základem je pořídit si takové stroje, se kterými se vám bude dobře pracovat. Na trhu najdete nespočetné množství výrobků, ať už s motorovým nebo elektrickým pohonem, které mají těžkou váhu, složitou obsluhu nebo napájecí kabel, který vás omezuje v pohybu při práci. Moderní doba si však žádá novátorský přístup k práci, lehké náčiní bez kabelů a neekologických paliv.

Budoucností jsou výrobky s akumulátorem (dobíjecí baterií). Jejich výhodou je především nízká hlučnost, mobilita bez omezení elektrickou přípojkou či nulové emise zplodin. Přístroje značky STIHL a VIKING dokonce využívají jednotný systém, což znamená, že nákup druhého a případně dalších přístrojů už nevyžaduje další investici do akumulátorů a nabíječek. Jednoduše řečeno, přikupujete do své sady už jen nové „díly“.

Sekání jedině s moderní a lehkou sekačkou

Výhodou sekačky VIKING MA 339 je překvapivě nízká hmotnost.
Autor: STIHL
Typickým příkladem nepříjemného zahrádkaření je sekání trávy motorovou nebo elektrickou sekačkou, kdy máte ruce věčně od oleje a benzínu, nebo jste omezováni kabelem. A to nezmiňujeme případy, kdy se kabel podaří přejet, a ukončit tak úpornou práci úplně. Pro pohodlné sekání menších pozemků si život zpříjemníte aku sekačkou, kterou vždy pouze dobijete a pak už jenom sečete. Bez hluku, emisí a s maximální mobilitou. Stačí občas vysypat koš, sekačku rozložit a uskladnit ji. Pokud jste milovníky velkých ploch, i pro vás se najde vhodný stroj. Moderní novinkou jsou zahradní traktory s jednoduchým vyklápěním trávy z koše pomocí páčky a s malým poloměrem otáčení pro jednoduché vyhnutí překážkám.

Kde bez sekačky, tam s vyžínačem

Vyžínač STIHL FSA 65 je ideální pomocník pro dokončovací práce.
Autor: STIHL

Tam, kde se nedostanete zahradním traktorem nebo sekačkou, můžete použít vyžínač. Je to jakýsi začišťovač trávníku. Budete překvapeni, ale i tento pilný pomocník je vyráběn v akumulátorové verzi, takže si ho prostě připnete a jdete na věc.

Na ploty s aku nůžkami

Vychutnejte si komfort tichých nůžek bez přívodního kabelu
Autor: STIHL
Střihání živých plotů je dalším trnem v oku zahrádkářů. Z těžkých strojů většinu bolí ruce po několika minutách práce nebo jim kabel brání zasáhnout dál od zahrady.

Ideálním řešením jsou akumulátorové nůžky, které jsou lehké, jednoduše přenosné, ale přitom mají výkon nutný pro profesionální použití. Pomocí diamantem ostřených nožů si pohrajete i s tvarovacím stříháním.

Pila nejen pro ženy

U slova „pila“ mnoha ženám vstávají vlasy hrůzou. Dnes už ale není důvod. Malé, lehké a výkonné akumulátorové pily s nízkými vibracemi jsou vhodné do jakékoli zahrady, kde se o řezání dřeva, stromů a o zahradu obecně stará celá rodina.

 

Zahoďte hrábě, pořiďte si foukač

Už bylo dost mozolů a práce s hráběmi. Dnes můžete odstranit hromady spadaného listí foukačem. Tento lehký přístroj uchopíte za rukojeť a jeho chod ovládáte pouze spínačem v ruce. Je to opravdu pohodlné a jednoduché. A vše v tichosti a bez omezení.

Foukač STIHL BGA 85 využijete po celý rok.
Autor: STIHL
Akumulátorové výrobky najdete v programu značky STIHL, konkrétně aku sekačku VIKING MA 339, aku vyžínače STIHL FSA 65 a 85, aku pilu MSA 160 C-BQ, aku nůžky STIHL HSA 65 a 85 a aku foukač STIHL BGA 85. Více najdete na www.stihl.cz.

Fotogalerie
5 fotografií