Leden

Zaměřte se na přípravu nové zahradní sezóny. Zkontrolujte své zahradní náčiní určené k jarnímu sázení a setbě. U ovocných stromů dbejte na odstranění druhotné kůry, ta bývá častým hostitelem nejrůznějších škůdců či houbových výtrusů.

Únor

Pozvolna už začínají některé zahradnické práce, jako je prořezávání jádrovin a bobulovin nebo hnojení brambor a košťálové zeleniny. Před hlavní zahradnickou sezónou nezapomeňte na důkladné převrstvení kompostu.

Březen

Konečně se dočkáte opravdového zahradničení. Můžete začít vysazovat okrasné stromy, založit živý plot i zahájit výsev některých druhů zeleniny. Nezapomeňte na kompletní úklid zahrady po zimním období včetně provzdušnění půdy.

Duben

Nastává čas péče o trávník. Využijte pomoci sekačky na trávu a posekejte první vzrostlou trávu. Ovocné stromy je třeba chemicky ošetřit a prostříhat.

Květen

Věnujte pravidelnou péči zahradnímu trávníku a začněte naplno pracovat na přípravě venkovních zeleninových záhonů.

Červen

Dočkáte se první sklizně z ovocných keřů, stromů i zeleninových záhonků, které můžete po sběru plodin znovu zaplnit. Nepodceňujte pravidelnou zálivku zahrady i trávníku.

Autor: Alza

Červenec

Dozrává většina ovoce i zeleniny, budete mít proto napilno se sklízením a trháním bohaté úrody. Pravidelným zavlažováním si pojistíte rozkvetlou zahradu i zelený trávník. 

Srpen

Dokončete sklizeň dozrálých plodů. Volné záhony po sklizené zelenině zbavte plevele a využijte je k výsadbě pozdních druhů zeleniny. Upravte živý plot a okrasnému jezírku dopřejte výměnu vody i kompletní očistu.

Září

Pomalu doznívá čas sklizně, a proto je na čase začít zpracovávat úrodu. Mošty, kompoty, marmelády, ale i čerstvě uskladněné ovoce či zamrazená zelenina přijdou v zimě jistě k chuti.

Říjen 

Čekají nás různé dokončovací a přípravné práce pro zimní období. Volné záhony je potřeba zrýt, ošetřit vhodným hnojivem a postupně zateplit. 

Listopad

Nejvíce času nám zabere hrabání a odklízení spadaného listí. Jde také o ideální období k založení kompostu ze zbytkové zeleně. Před kompletním zazimováním ještě vysaďte jarní okrasné cibuloviny a pak už jen nechte zahradu v poklidu odpočívat. 

Prosinec

V zimě si od nás zahrada mnoho aktivit nežádá. V případě, že napadne více sněhu, zajistěte okrasné dřeviny před jeho nánosy, které by je mohly polámat. Věnovat se také můžete stříhání roubů ovocných stromů.