Správný substrát

I když se vám to může zdát zbytečné, vřes po přinesení domů co nejdříve přesaďte do nádoby o něco větší. Nepoužívejte ale klasický substrát pro pokojové rostliny. Vřesy a vřesovce totiž patří mezi kyselomilné rostliny, potřebují proto speciálně namíchanou půdu, jejíž pH je nižší než 5.

Můžete si ji buď sami připravit doma, a to tak, že smícháte rašelinu s pískem a zahradní zeminou v poměru 3:2:1, nebo si z obchodu přinesete substrát určený pro rododendrony a azalky, který má vhodné složení. A vyhovující je i substrát pro borůvky a brusinky.

Inspirujte se v galerii, jak vřes proměnit v nádhernou dekoraci:
Fotogalerie
11 fotografií

Nesvědčí mu sucho, ani příliš vody

Přestože je hodně lidí přesvědčených o tom, že vřes je suchomilná rostlina, opak je pravdou. Proti suchu je sice poměrně odolný, rozhodně mu ale nesvědčí. Miluje stálou vlhkost. I v tomto případě ale platí, že všeho moc škodí. Dejte si proto pozor na převlhčení. Pokud je totiž substrát permanentně nacucaný vodou, nemají kořeny přístup ke kyslíku, nemohou "dýchat" a pozvolna odumírají. V takovém případě dochází také často k napadení houbami a plísněmi.

Přemokření můžete snadno zabránit drenáží. Při přesazování vřesu na ni proto nezapomeňte a na dno květináče nasypejte drobné kamínky, perlit nebo keramzit. Přes léto, ale třeba i v zimě v panelákovém bytě, rostlině dopřejte zálivku častější, když se ochladí, můžete ji omezit. Vodu nechte vždycky odstát. A pozor, aby nebyla tvrdá. Ta totiž obsahuje kromě jiného i velké množství vápníku, na který jsou vřesy citlivé.

Smiřte se také s tím, že v paneláku, kde je stále horko a přesušený vzduch, vám vřes zkrátka měsíce nevydrží. Proto je lepší naučit se, jak pěstovat vřes v truhlíku na balkoně.

Hnojení, stříhání a další péče

Kvetoucí vřes je třeba pravidelně přihnojovat. Stačí, když jednou za dva týdny přimícháte do zálivky granulky vodorozpustného hnojiva. Nejlepší je speciální hnojivo určené přímo vřesům nebo kyselomilným druhům, jako jsou azalky, rododendrony a podobně. Nejdůležitější je, aby hnojivo neobsahovalo vápník. Ten totiž rychle mění půdu na zásaditou a vřes brzy umírá.

Častou chybou je také umisťování květináče na tmavá místa. Vřes totiž k životu potřebuje dostatek rozptýleného světla. Jen na takovém místě vám bude nádherně kvést a bude hustý. Pozor jen na ostré slunce za oknem, které by mohlo jeho drobné lístečky a kvítky spálit.

Po odkvětu se nebojte rostlinu radikálně ostříhat. Zajistíte si tak její následné zhoustnutí. Větvičky klidně zkraťte o dvě třetiny. Je ale důležité, aby na nich zůstaly viditelné nějaké zelené lístečky, jen tak totiž znovu obrostou a odmění se vám květy. V průběhu kvetení pak pravidelně odstraňujte odkvetlá květenství.

Jak si vytvořit vřesoviště se dočtete ZDE >>>