Většina z nás často nazývá přikrývku slovem peřina. S jistotou však můžeme říct, že se jedná o stejnou věc. Peřina je obecný název pro přikrývku, která je naplněná kachním či husím peřím. Mnozí z nás si typické péřové duchny pamatují ještě z dob našich babiček. Peří totiž kolem těla udržuje vrstvu nehybného vzduchu, který dobře funguje jako tepelná izolace. Dnes ale existují materiály, které tuto funkci dokáží splnit stejným způsobem. Jedním z nich je duté vlákno.

Nakupujte s rozvahou

Správně zvolený ložní set by měl dobře pohlcovat vlhkost těla a mít dobré izolační vlastnosti. Mnoho lidí upřednostňuje umělá vlákna kvůli jednoduché údržbě. Přikrývky a polštáře lze jednoduše vyprat již na 40 °C. Alergici by však měli být při výběru pečlivější. Ke zničení alergenů je nutné prát na 90°C, ne každý umělý materiál je pro ně vhodný.

Autor: Violet Moon

Přizpůsobte se ročnímu období

S výběrem polštáře to budete mít jednoduché, poslouží vám během celého roku. U přikrývky můžete přihlédnout ke gramáži, která určuje, v jakém období ji budete používat. Obecně platí, že gramáž zimní přikrývky začíná na 350 g/m2, letní verze mívá naopak okolo 150 g/m2. Praktickým tipem na celý rok je celoroční přikrývka.

 

Autor: Violet Moon

Co byste měli před nákupem vědět

  • Jaká je pokojová teplota v ložnici během všech ročních období
  • Zda se přikrývka přizpůsobuje změnám teplot
  • Jestli máte zájem o tenčí či tlustší přikrývku
  • Zda potřebujete hypoalergenní provedení
  • Jestli přikrývka odvádí vlhkost
  • Zda potřebujete standardní nebo prodlouženou velikost

 

Přejeme šťastný nákup!