Dřevěné grily mají své kouzlo, ale ty plynové vám mohou nabídnout zdravější grilování a snadnější ovládání i údržbu. Leader na trhu s grily, značka Campingaz má ve svém portfoliu celou řadu špičkových strojů. Pan Horovitz vám ve videu ukáže, jak snadné je na grilu 2 Series RBS® LXS gril připravit delikátní flank steak. Grilování nejsou pouze klobásky. Popusťte uzdu své fantazii a překvapte sebe i své přátele. K flank steaku se skvěle hodí salátek se sušenými rajčaty, grilovaný česnek a lehce opečená menší rajčátka. Využívejte všechny možnosti grilu a užijte si grilování naplno.

Nové grily značky Campingaz disponují unikátní technologií RBS. Radiant burner system® zaručuje, že vaše jídlo bude daleko chutnější a hlavně zdravější. RBS se postará o to, aby šťávy a tuky z grilovaného jídla neodkapávaly na hořáky, jak tomu běžně při grilování bývá. Díky tomu nedochází k připalování tuku a karcinogenní látky se nevypařují přímo na vaší s láskou grilovanou pochoutku. RBS technologie má i další výhody. Jaké to jsou? Například vám pomůže dosáhnout rovnoměrné grilovací teploty po celé grilovací ploše. Umožňuje přímé a nepřímé grilování, chrání váš gril před vnitřním poškozením, zaručuje mu bezúdržbové používání a dlouhou životnost díky bočnímu umístění hořáků. Výrobce exkluzivně nabízí pětiletou prodlouženou záruku na tyto hořáky.

Ke zdravému grilování toho nepotřebujete mnoho. Stačí si vybrat kvalitní suroviny a ten správný gril. Zbytek je na vás. Grilovat se dá v podstatě cokoliv a kdykoliv! Dochází vám nápady? Inspirujte se na webových stránkách oblíbeného výrobce grilů nebo sledujte Facebook Campingaz, kde najdete celou řadu tipů, jak si grilování maximálně užít.

Hovězí Flank steak s lehkým salátkem se sušenými rajčaty / 5 porcí

Na maso

1kg Flank steak / hovězí pupek

Celý pepř v mlýnku

Sůl – mořskou hrubou

Maso vyndejte z lednice hodinu před přípravou, hezky se rozdýchá a povolí na pokojovou teplotu. Rozpálíme gril, grilovací rošt potřeme ideálně špekem, nebo olejem aby se nám maso tolik nepřichytávalo. Do steaku lehce vmasírujeme sůl a pepř, ale nic se nestane, pokud tento krok necháme až úplně nakonec při servírování. Poté už maso vložíme na rozpálený gril a z obou stran prudce ogrilujeme, aby se nám maso hezky zatáhlo. Následně můžeme hořáky stáhnout na poloviční výkon a maso grilujeme cca po dobu 5minut z každé strany. Kdo má raději méně propečený krvavý steak, tak samozřejmě griluje kratší dobu a kdo dává přednost více propečenému masu, tak griluje déle.

Nakonec maso ještě musíme nechat odpočinout a k tomu nám bohatě poslouží obyčejný alobal. Na něj celý kus masa odložíme a zabalíme. Necháme 5-10 minut odpočnout, aby došlo k stejnoměrnému rozložení teploty a šťáv a steak byl celý šťavnatý. Jelikož steak z pupku je trošku tužší, tak jej krájíme těsně před servírováním přes vlákno na plátky. Příloha čerstvý salát, grilovaný česnek, opečená rajčátka a bagetka je ideální.

Omáčky k masu podle chuti.

Na salát

200g Rukola

200g Polníček

50g sušených rajčat

50g cherry rajčat

Parmezán v celku / hoblinky na ozdobení

Olivový olej

sůl

pepř

Příprava salátu je opravdu jednoduchá. Sušená i čerstvá rajčata pokrájíme na poloviční kusy a smícháme s polníčkem a rukolou. Osolíme, opepříme a přidáme olivový olej. Také můžeme přidat menší kousky parmezánu. Vše důkladně promícháme a necháme alespoň hodinku uležet. Při servírování ještě na salát dáme hoblinky parmezánu a je hotovo.

TIP

Nejen k tomuto jídlu se hodí skvělý grilovaný česnek a opečená grilovaná cherry / keříková rajčátka.

Grilovaný česnek – vyberte si 3 větší palice česneku. Ty rozpulte a vložte každou půlku na samostatně utržený alobal dostatečné velikosti, který si lehce pokapete olivovým olejem. Následně česnek do alobalu zabalte a to nejlépe do dvou vrstev. Balíčky česneku pak vložte na rozpálený grilovací rošt a nechte dělat na vysoké teplotě cca 5,imut. Pak česnek odložte na odkládací rošt, nebo mimo žár aby se daly jednotlivé stroužky jednoduše vyjmout a byly na skus ideální.

Na servírování půlky česneku vyndáme z alobalu a vložíme celé na talíř.

Grilovaná cherry / keříková rajčátka – rajčátka i s celými stonky vložíme na gril před servírováním a opravdu krátce ogrilujeme. Stačí  aby chytly barvu a lehce se prohřály. Při servírování můžeme nastřihat třeba po 4 kusech na porci. Lehounce pokapeme olivovým olejem a posolíme.

Nakonec můžeme opéct kousky bagety a pustit se směle do jídla.