Vertikutace

Zní to jako nebezpečné bojové umění, ale není to nic jiného než provzdušnění trávníku. Jeho hlavním cílem je odstranění plsti a provzdušnění vrchní vegetační vrstvy trávníku. Proč vůbec chceme zbavit trávník plsti? Zbytky posečené trávy, mech a plevele vytvoří v trávníku hustou vrstvu, která je nepropustná pro sluneční záření a tím zabraňuje pronikání živin, vzduchu a vláhy ke kořenům rostlin. Všechny tyto důvody pak mohou vést k „udušení trávníku“. Kromě udušení hrozí trávníku vinou plsti také vysušení. Neodstraněná plsť je příčinou mělkého zakořenění trávníku. Kořeny trávníku tedy zakoření pouze ve vrstvě plsti a rozrostou se do šířky.  Tyto rostliny (špatně zakořeněné) v sušších obdobích nedokážou vytáhnout vláhu z hlubších míst v půdě. To vše způsobuje vysychání trávníku.

Vitální trávník

Nepravidelná a nedostatečná péče o trávník může vést k jeho udušení nebo vysychání. Obě tyto poškození mohou zapříčinit celkové oslabení trávníku a ztrátu jeho vitality. Takový trávník pak daleko snadněji mohou napadnout plísně a různé „choroby“. Nebuďte líní a dopřejte vašemu trávníku tu nejlepší péči, aby se mohl zase „nadechnout“.

Autor: BAUHAUS k.s.

Co se děje při vertikutaci?

Princip vertikutace je prostý. Jak již název naznačuje (z angličtiny vertical cut – svislý řez) se jedná o opakované svislé průřezy půdy pomocí ostrých nožů, kterými je vertikutátor vybaven. Nože rotují na hřídeli a zařezávají se do průměrné hloubky 2 – 3 mm, což je optimální a doporučená hloubka řezu. Právě v této hloubce dochází k jemnému prořezávání trávníku a odstranění nežádoucí plsti. Zásah do větší hloubky je pak nevhodný pro nože a motor stroje. Přestože existuje hloubkové provzdušnění trávníku, nemá se zmiňovanou vertikutací nic společného. Vyčesáním plsti omezíte růst plevelu, ale naopak podpoříte růst kořenů. Váš trávník bude snadněji a efektivněji přijímat vodu, slunce a veškeré potřebné živiny. Správnou vertikutací docílíte potřebného oživení trávníku.

Kdy je ideální čas?

Ideální čas pro vertikutaci je u každého typu trávníku rozdílný. U užitkových a okrasných trávníku je provzdušnění doporučováno dvakrát ročně. Vždy na jaře a na podzim, přesněji konec března až konec dubna pro jarní období a pro dobu podzimu se doporučuje přelom srpna a září až konec září. Pokud se pro vertikutaci rozhodne, zvažujte i klimatické podmínky. Brzká vertikutace může trávníku spíše uškodit. Sportovní trávníky, vzhledem k velkému zatížení, je možné pročesávat vícekrát do roka.

Více informací a odbornou pomoc vám rádi poskytnou specialisté v Zahradních centrech BAUHAUS.