Okrasná zahrada

V dubnu začínají rozkvétat první cibuloviny. Barevnými květy nás mohou potěšit narcisy, hyacinty, tulipány a modřence. Vedle nich začínají kvést i trvalky a dvouletky. Také okrasné dřeviny dělají v dubnu parádu a vy se tak můžete pokochat jasně žlutými květy zlatého deště, překrásnou magnólií a exotickou sakurou.

Na začátku jara je dobré dřeviny, které kvetou později, sestříhat a stále zeleným listnatým stromům dopřát pořádnou zálivku, která jim po zimě dodá dostatek vláhy.

Záhony s rostlinami pořádně očistěte a zbavte je mrtvých květů, napadaného listí a všeho dalšího, co tam nepatří. Všechny odumřelé nadzemní výhonky ostříhejte. Záhony vyplejte a průběžně je okopávejte a hnojte. Čím budete pečlivější, tím méně práce vás bude čekat v nadcházející sezoně.

Autor: BAUHAUS k.s.

Zeleninová zahrada

Jarní měsíce jsou ideální pro první výsev zeleniny. Vyzkoušejte mrkev, saláty, červenou řepu, celer, česnek, jarní cibuli nebo ředkvičky. Půdu zryjte pomocí rýče, přidejte hnojivo nebo uzrálý kompost. Ještě předtím, než se pustíte do výsadby, přikryjte půdu na několik dní průhlednou fólií, aby se dobře prohřála. Koncem dubna je správný čas na vysázení naklíčených brambor. Vlastnoručně vypěstované zelenině tak nestojí nic v cestě!

Ovocná zahrada

Aby se ovocné stromy po zimě řádně zregenerovaly a plodily, nezapomeňte je přihnojit. Připravte je na boj proti škůdcům a preventivně stromy ošetřete postřiky. Pokud vaše ovocné stromy málo plodí, je dobré je hned za rašení prořezat. Dalším důležitým úkolem je úprava tvaru koruny jádrovin a peckovin. Koruny stromů udržujte v pohárkovitém tvaru, který jim poskytuje dostatek světla a vám zajišťuje snadnější sklizeň.

Trávník

Chcete-li založit nový trávník nebo dosít holá místa, pak máte skvělou příležitost. Koncem dubna je třeba poprvé posekat trávu. Tu pak můžete použít jako přikrývku k právě vysazeným růžím, trvalkám a dřevinám. Posekaná tráva totiž drží v půdě potřebnou vlhkost. Trávník provzdušněte vertikutátorem, který efektivně odstraní mech a odumřelou trávu.

Odbornou radu a spoustu osvědčených tipů vám rádi poskytnou specialisté v Zahradních centrech BAUHAUS.