Jarní sekání

Většina zahrádkářů probouzí sekačky ze zimního spánku v půlce března. Samozřejmě ale vždy záleží na počasí. Ideální termínem pro první zástřih trávníku je konec dubna. Ten se již nemilosrdně blíží a vy byste první jarní sekání rozhodně neměli promeškat. Mladé výhony již čekají na vaši péči a vy je nesmíte nechat čekat. Někteří zahrádkáři sice nechávají trávník v klidu přerůst, ale právě konec dubna je nejvyšší čas ho posekat. Trávník zkracujeme vždy jen o 1/3 délky listu. Pokud trávník skutečně přeroste, sesekáváme ho postupně. Nejprve na vyšší střih a po třech dnech od prvního zkrácení, ho seřízneme na normální výšku.

Autor: BAUHAUS k.s.

Kdy popadnout sekačku?

Pevný termín pro konkrétní práce na zahradě nelze bohužel přesně definovat, ačkoli by to spoustu námahy usnadnilo. Vše se řídí dle počasí a samozřejmě klimatu. Obecně platí, že čím je nadmořská výška daného místa vyšší, dále nižší průměrná teplota a vyšší vlhkost, tím sečeme později. Pokud tedy někdo vlastní zahrádku v nížinách, chopí se sekačky dříve než ten, který má zahrádku na horách.

Kromě nadmořské výšky, teploty a vlhkosti nám v rozhodování pomůže i to, jaká byla zima. V případě tuhé zimy a chladnějšího jara sečeme později v květnu. V opačném případě v dubnu.

Do třetice nám poradí i výška porostu. Jak jsme již zmínili, trávu vždy zkracujeme ve chvíli, kdy listy přesahují o 1/3 požadovanou výšku trávníku.

Autor: BAUHAUS k.s.

Jak často sekat

Sekání trávy je pro zahradníka velice důležitou činností, pokud chce udržet konkrétní kvalitu trávníku. Tato ne zrovna oblíbená práce se musí provádět několikrát do roka. Každý trávník ale vyžaduje jinou četnost sekání během roku.

Pěstěný zelený trávník (anglický, golfový) vyžaduje častou údržbu. Abyste zachovali jeho úroveň, je nutné ho sesekávat na nízký střih velice často. Trávník můžete zkracovat jednou za dva týdny, někdy i dvakrát v týdnu. Péče o něj vychází celkem na 12 až 20 sekání za rok.

Naproti tomu extenzivní trávník (louka) není potřeba sekat často. Vaši péči potřebuje jen párkrát do roka. Sekačku můžete použít jen jednou, maximálně třikrát za rok. Parkové trávníky jsou takovým kompromisem mezi těmito dvěma typy. Sekat by se měly během roku osmkrát až desetkrát.

Odbornou radu a široký výběr kvalitních modelů vám rádi poskytnou vyškolení specialisté z kteréhokoli Zahradního centra BAUHAUS.