Je celkem jedno, jaký máte gril, jestli na plyn, na uhlí, nebo malý cestovní. Nejhorší, co můžete udělat sobě i svému grilu je vzít na zaschlou špínu drátěnku nebo dokonce nůž. Tím sice špínu většinou odstraníte, ale zpravidla s ní jde dolů i lak z vašeho zahradního společníka. Lepší je zakoupit si přímo sprej na čištění grilů.
Ten najdete všude tam, kde se grily prodávají a pak už vám stačí hadřík nebo jemná strana houbičky. Pokud chcete být úplně dokonalí, můžete sáhnout po speciálním kartáči, který váš gril nejen vyčistí, ale i nablýská. Takový je třeba 3 in 1 plasticbrush od Campingazu.
Moderní grily už dnes mívají spoustu vychytaných funkcí, které vám pomohou třeba i s čištěním. Většina grilů značky Campingaz má technologii, která udělá skoro všechnu práci za vás. Tenhle zázrak se jmenuje Instaclean® systém.
Jedná se o patentovaný systém, který umožňuje vyndat všechny omyvatelné části grilovací vany. Takže když si třeba ugrilujete výbornou krkovici (recept najdete níže) a pak stačí vyndat všechny části grilu a naskládat je do myčky. Ta udělá práci za vás a vy tam jednotlivé díly po umytí jednoduše vrátíte. Teď už nebudete odkládat grilování kvůli strachu z čištění. Jeden Francouz se dokonce rozhodl v čištění grilu závodit a je to vtipná podívaná. Přidáte se k němu?
Teorii čištění už máme v malíku a teď ještě inspiraci, co si ugrilovat. Tady slíbená krkovice. Recept mistra na grilu Martina Škody by byla Škoda nevyzkoušet.
Vepřová krkovice a salát z pečených brambor a paprik s hořčičným dresinkem
Na 5 porcí budete potřebovat:
Na maso
5x 200g vepřové krkovice
Snítka tymiánu
2 lžičky mletého hořčičného semínka
1 lžička mletého bobkového listu (nebo pár celých listů)
1 plná lžička sušeného česneku (nebo 4 podrcené stroužky)
Asi 1 lžíce soli
1 malá lžička černého pepře
Špetka cukru
3 lžíce slunečnicového oleje
Pokud máte možnost, bouchněte do masa párkrát tenderizérem – hezky zkřehne. Ze všech ingrediencí mimo masa a oleje vytvořte marinádu. Maso dobře posypte, vložte do mísy a zakápněte olejem. Marinujte ideálně přes noc v lednici, jinak alespoň 90 minut při pokojové teplotě. Nakonec maso ugrilujte na rozpáleném grilu – za občasného otáčení to bude trvat asi 7 – 9 minut. Před podáváním nechte maso pár minut odležet pod alobalem.
Na salát
Asi 750g grilovaných brambor
2 – 3 grilované papriky
1 cibule
Listová petržel
5 lžic oleje
Asi 2 lžíce octa
1 plná lžíce plnotučné hořčice
1 lžička tekutého medu
Sůl, černý pepř (dle chuti)
Brambory i papriky nakrájejte na menší kousky a dejte do mísy. Přidejte tenké plátky cibule a nakrájenou petržel. Z oleje, octa, hořčice a medu udělejte dresink a přilijte ho do salátu. Promíchejte a dle potřeby dochuťte solí a pepřem. Při servírování jídlo můžete doplnit ještě omáčkou chimichurri.