Jak se na grilování připravit?

1.Vyberte si správný gril

Rozhodnout se můžete mezi lávovým, elektrickým, grilem na dřevěné uhlí nebo plynovým. Hitem posledních let jsou plynové grily. Jsou spolehlivé, mají skvělý design a jídlo se na nich připravuje jednoduše a rovnoměrně. Rychle se rozpálí a snadná je i jejich údržba. Grily společnosti Campingaz navíc disponují technologií RBS, díky které je grilování chutnější, zdravější a navíc bez karcinogenů.

Autor: Campingaz

2. Myslete na údržbu

Čištění grilu nepatří mezi oblíbené činnosti, ale pokud nechceme, aby naše příští grilování byl spíš zlý sen, je dobré gril vždy po skončení akce vyčistit. Na trhu je celá řada přípravků určených na čištění grilu. Vyberte si a dopřejte grilu péči, kterou si zaslouží. Některé grily jsou dnes už tak propracované, že stačí vyndat několik částí a vložit je do myčky, pak je zase vrátíte tam, kam patří a údržba je hotová. Grily s touto funkcí, které se říká instaclean systém, najdete v nabídce specialisty na výrobu grilů, firmy Campingaz.

3. Kde brát inspiraci?

Na grilu se dá připravit celá řada vybraných dobrot, které uspokojí i toho největšího gurmána. A když víte, jak na to, bude pro vás příprava jednoduchá a obdiv rodiny a přátel máte zaručen. Nebojte se vyzkoušet něco nového.

Autor: Campingaz

Žádný chlap neodmítne vepřovou krkovici a salát z pečených brambor a paprik s hořčičným dresinkem. Na 5 porcí budete potřebovat:

Na maso:

5x 200g vepřové krkovice

Snítka tymiánu
2 lžičky mletého hořčičného semínka
1 lžička mletého bobkového listu (nebo pár celých listů)
1 plná lžička sušeného česneku (nebo 4 podrcené stroužky)
Asi 1 lžíce soli
1 malá lžička černého pepře
Špetka cukru
3 lžíce slunečnicového oleje

Na salát:

Asi 750g grilovaných brambor

2 – 3 grilované papriky
1 cibule
Listová petržel
5 lžic oleje
Asi 2 lžíce octa
1 plná lžíce plnotučné hořčice
1 lžička tekutého medu
Sůl, černý pepř (dle chuti

Jak na to?

Příprava masa

Pokud máte možnost, bouchněte do masa párkrát tenderizérem – hezky zkřehne. Ze všech ingrediencí mimo masa a oleje vytvořte marinádu. Maso dobře posypte, vložte do mísy a zakápněte olejem. Marinujte ideálně přes noc v lednici, jinak alespoň 90 minut při pokojové teplotě. Nakonec maso ugrilujte na rozpáleném grilu – za občasného otáčení to bude trvat asi 7 – 9 minut. Před podáváním nechte maso pár minut odležet pod alobalem.

Autor: Campingaz

Příprava salátu

Brambory i papriky nakrájejte na menší kousky a dejte do mísy. Přidejte tenké plátky cibule a nakrájenou petržel. Z oleje, octa, hořčice a medu udělejte dresink a přilijte ho do salátu. Promíchejte a dle potřeby dochuťte solí a pepřem.

Autor: Campingaz

V jednoduchosti je krása a milovníci mořských plodů nepohrdnou grilovanými krevetami s bylinkovým olejem. Pro 5 lidí si připravte:

Na krevety:

Asi 25 čerstvých nepředvařených krevet (lze použít i kalamáry)
Sůl, bílý pepř
Asi 2 menší lžičky mletého sušeného česneku
Asi 3 lžíce oleje
Na bylinkový olej:
Hrst listové petržele
Šťáva z jednoho citronu
Asi 6 lžic slunečnicového oleje
Sůl, bílý pepř
1 – 2 stroužky česneku

Na servírování:

1 velká ciabatta
1 stroužek česneku
Chilli (dle chuti)

Jak na to?

Krevety
Olej promíchejte se solí, pepřem a česnekem. Krevety dejte do oleje a marinujte ideálně do druhého dne. Gril rozpalte nejvíce, co to půjde a krevety prudce ogrilujte z obou stran.

Autor: Campingaz

Bylinkový olej

Všechny ingredience dejte do úzké nádoby a tyčovým mixérem rozmixujte. Nechte alespoň hodinu odležet.

Na servírování

Ve chvíli, kdy budete na gril dávat krevety, přidejte také plátky chleba a opečte je dokřupava. Poté každý plátek potřete česnekem, přidejte krevety, pár kapek bylinkového oleje a chilli nebo citron dle chuti.

Celou řadu originálních a chutných receptů od pravého mistra, Martina Škody, najdete zde.

Máte i vy ve svém repertoáru nějaký ten recept, se kterým byste se chtěli pochlubit? Vyfoťte své jídlo na grilu / z grilu, vložte fotku na facebook Campingaz CZ a sdílejte ji s ostatními. Každého, kdo pošle fotku, čeká milá odměna pro větší radost z grilování. Kolik fotek bude s grily Campingaz.