Zázrak jménem Instaclean systém

Tenhle zázrak se jmenuje Instaclean® systém. Jedná se o patentovaný systém, který umožňuje vyndat všechny omyvatelné části grilovací vany. Takže když si třeba ugrilujete například luxusní hovězí steak doladěný třeba houbovou omáčkou (recept níže), stačí vyndat všechny části grilu a naskládat je do myčky. Ta udělá práci za vás a vy tam jednotlivé díly po umytí jednoduše vrátíte. Teď už nebudete odkládat grilování kvůli strachu z čištění. Jeden Francouz se dokonce rozhodl v čištění grilu závodit a je to vtipná podívaná. Přidáte se k němu?

Autor: Campingaz

Na čištění grilu nepoužívejte náhražky

Je celkem jedno, jaký máte gril, jestli na plyn, na uhlí, nebo malý cestovní. Nejhorší, co můžete udělat sobě i svému grilu je vzít na zaschlou špínu drátěnku nebo dokonce nůž. Tím sice špínu většinou odstraníte, ale zpravidla s ní jde dolů i lak z vašeho zahradního společníka. Lepší je zakoupit si přímo sprej na čištění grilů, který najdete všude tam, kde se grily prodávají a pak už vám stačí hadřík nebo jemná strana houbičky. Pokud chcete být úplně dokonalí, můžete sáhnout po speciálním kartáči, který váš gril nejen vyčistí, ale i nablýská. Takový je třeba  3 in 1 plasticbrush od Campingazu.

Autor: Campingaz

Jak připravit hovězí steak vašich snů?

Jak vyčisti gril snadno a rychle už víte, tak co tahle vyzkoušet hovězí steak s houbovou omáčkou podle receptu od Martina Škody?

Autor: Campingaz

Parádní hovězí steak s houbovou omáčkou / 5 porcí

Na steak

5x vyzrálý hovězí rib eye steak po 300 g

Sůl, čerstvě umletý černý pepř

Asi 1 lžička cukru

Asi 100 g másla

2 až 3 lžíce rostlinného oleje

Kousek špeku na potření grilu

Ze všeho nejdřív vyndejte maso z lednice, udělejte to minimálně hodinu před grilováním, ale klidně i o několik hodin dřív. Díky tomu maso nebude mít teplotní šok.

Gril rozpalte na plné pecky – aspoň na 250 °C. Steak z obou stran mírně osolte, opepřete a posypte cukrem, ten na povrchu hezky zkaramelizuje. Poté steaky potřete olejem a šoupněte na rošt. Grilujte podle potřeby, asi 3 – 4 minuty z každé strany, pro střední propečení. Poté steaky dejte mimo oheň, klidně na teplý talíř, položte na ně plátek másla a zakryjte je alobalem, ať nevychladnou. Steaky takhle nechte pár minut odpočinout, díky tomu při krájení nepřijde o skvělou šťávu.

Na houbovou omáčku

Asi 400 g ideálně hnědých žampionů

Asi 4 stroužky česneku

Asi 40 g másla

2 šalotky

250 ml smetany ke šlehání 33 %

Hrst listové petržele

Šťáva asi z ½ citronu

Zatímco steak odpočívá, tak v pánvi na paellu nebo ve woku rozhřejte máslo, přihoďte hrubě nakrájený žampiony a restujte je asi 2 minuty. Přihoďte na nudličky nakrájenou šalotku a pokračujte další 2 minuty. Poté přihoďte plátky česneku a restujte poslední 2 minuty. Osolte, opepřete a houby mírně zakápněte citronem. Nakonec do pánve přilijte smetanu a omáčku krátce povařte, dokud nezhoustne. Podle potřeby ji dochuťte a přihoďte nakrájenou petržel.

Na servírování

Hrubozrnná sůl Maldon

Čerstvé pečivo (dle chuti)

Odpočinuté steaky dejte na talíř, mírně posypte hrubou solí a doplňte taky omáčku a kousek pečiva.