Není žádným tajemstvím, že cena kWh elektřiny je o poznání vyšší než stejné množství zemního plynu. I přesto se však mezi zastánci topení výhradně elektrickou energií a jejich plynovými oponenty stále vedou spory. Pojďme je společně rozhřešit a uvolnit tak tenzi mezi nepřátelskými tábory.

Na otázku, jestli je levnější vytápět elektřinou nebo plynem, neexistuje jedna správná odpověď. Záleží na celé řadě okolností. Zohlednit se musí rozdílné pořizovací náklady technologií a návratnost investice. Co je vhodné pro pasivní dům s minimální spotřebou, nemusí být ideální řešení pro energeticky náročné bydlení. Abyste si udělali obrázek, co vyjde vaši domácnost výhodněji, můžete srovnat ceny energií.

Plyn je levný a ekologický

Prvním a asi největším plus komodity je cena, m³ plynu je, jak už jsme zmínili, výrazně levnější než totožný objem spotřebované elektřiny. Totéž se ovšem nedá říct o prvotní investici. Potřebujete vybudovat rozvody, postavit komín, nakoupit radiátory a samozřejmě kotel. To vyjde na několik desítek tisíc korun. A k tomu si připočtěte ještě pravidelnou údržbu. I návštěvy revizního technika totiž něco stojí.  

Pokud jste ale srdcem i duší ekolog a nepříliš movitý na to, abyste si mohli zbudovat vlastní sluneční elektrárnu, která bude zásobovat potřebnou energií celé vaše obydlí, je plyn jasnou volbou. Elektřina se totiž vyrábí velmi neekologickým způsobem v jaderných a tepelných elektrárnách.  

Elektřina proudí do každého „zapadákova“  

Zní to možná kapánek divně, ale pokud vezmete v úvahu, že byste bydleli kdesi v horní dolní a k prvním plynovodu to měli 20 km daleko, má elektřina jasně navrch. Navíc, pokud si pořídíte elektrické vytápění, můžete požádat o zvýhodněný tarif D45d, při kterém 20 hodin odebíráte tzv. noční proud – oproti běžné ceně 5,25 Kč/kWh vám bude účtovat pouze něco okolo 3,55 Kč/kWh včetně nájmu a jističe.

Například v moderních dřevostavbách je proto mnohem výhodnější topit elektřinou. Prvotní náklady nejsou vysoké, díky perfektnímu řešení zateplení příliš energie nespálíte a se správně nastaveným tarifem navíc ušetříte také za běžný provoz domácnosti (bojler, pračka, lednice a další spotřebiče).

Finální verdikt: Jaký typ vytápění zvolit?

Pokud stavíte energeticky šetrný dům a rozhodujete se, jaký typ vytápění vybrat, sáhněte po elektrickém. S plynovým kotlem nebo tepelným čerpadlem byste jen vyhazovali peníze z okna. Ovšem, ve všech ostatních případech se vyplatí spíše plyn.